Webinars

Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα στον Ορίζοντα 2020
22/03/2017
Σύνδεσμος παρουσίασης (audioppt) - στην αγγλική γλώσσα
Παρουσίαση: Sarah Jones (Digital Curation Centre)
 
Η παροχή ανοικτής πρόσβασης στα ερευνητικά δεδομένα αποτελεί από 1/01/2017 υποχρέωση για το σύνολο των θεματικών του Ορίζοντα 2020. Το webinar θα ενημερώσει τους ερευνητές για τις υποχρεώσεις του Ορίζοντα για την παροχή ανοικτής πρόσβασης στα ερευνητικά δεδομένα και τον τρόπο συμμόρφωσης με αυτές, τη διαμόρφωση σχεδίου διαχείρισης δεδομένων (data management plan), την αναζήτηση κατάλληλων αποθετηρίων και υποστηρικτικών εργαλείων.
Το webinar διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE2020  στο οποίο το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος και απευθύνεται σε ερευνητές και συντονιστές έργων, βιβλιοθηκονόμους, διαχειριστές αποθετηρίων. 

 

Διαλειτουργικότητα Αποθετηρίων
26/10/2016
Σύνδεσμος παρουσίασης (audio+ppt)   - στην αγγλική γλώσσα
Παρουσίαση: Jochen Schirrwagen (Bielefeld University)
 
Στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016, το ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bielefeld και εισηγητή τον Jochen Schirrwagen, διοργάνωσε webinar για τη διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου με το OpenAIRE. Η διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων με το OpenAIRE επιτρέπει στα μεταδεδομένα περιεχομένου τους να είναι ορατά και προσβάσιμα μέσω της υποδομής OpenAIRE, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις δημοσιεύσεις που γίνονται από τα πανεπιστήμια και αρχειοθετούνται στα αποθετήρια.
Το webinar απευθύνεται στους υπεύθυνους αποθετηρίων (βιβλιοθηκονόμους και πληροφορικούς) ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και συναφών φορέων έρευνας που διαθέτουν ή αναπτύσσουν αποθετήριο. 
 

Πιλοτική Δράση Χρηματοδότησης Δημοσιεύσεων Ανοικτής Πρόσβασης έργων του 7ου ΠΠ (FP7 Post Grant OA Pilot)
24/5/2016

 
Σύνδεσμος παρουσίασης (audio+ppt)   - στην αγγλική γλώσσα
Παρουσίαση: Pablo de Castro (LIBER)
 
Το Webinar διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με το LIBER (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών).  Απευθύνεται σε ερευνητές, υπεύθυνους έργων και βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης. Εξηγεί τις απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης από την ΕΕ οι οποίες είναι απόρροια έργων FP7 τα οποία έχουν λήξει τα δύο τελευταία χρόνια και η δημοσίευση έχει γίνει μετά τη λήξη τους (post-grant). H παρουσίαση καλύπτει τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, τη διαδικασία υποβολής αιτήματος, τα αποτελέσματα από την έως τώρα υποβολή αιτήσεων, αποτελέσματα για την Ελλάδα, τον εναλλακτικό μηχανισμό χρηματοδότησης (χρηματοδότηση περιοδικών που δεν χρεώνουν Article Processing Charges)

 
 

Research Data Management
26/11/2015

 
Σύνδεσμος παρουσίασης (audio+ppt)  - στην αγγλική γλώσσα
Παρουσίαση: Martin Donnelly (Digital Curation Centre)
 
Το webinar διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με το Digital Curation Centre και το ευρωπαϊκό έργο FOSTER. Απευθύνεται σε ερευνητές, υπεύθυνους έργων και βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης. Εξηγεί τί είναι η διαχείριση των επιστημονικών δεδομένων, ποιές είναι οι απαιτήσεις του Ορίζοντα 2020 και που μπορούν οι ερευνητές να εντοπίσουν πηγές βοήθειας για τη διαμόρφωση Σχεδίων Διαχείρισης Δεδομένων (Data Management Plans)  

 

OpenAIRE Interoperability webinar
10/6/2015

 
Σύνδεσμος παρουσίασης (audio+ppt)  - στην αγγλική γλώσσα
Παρουσίαση: Pedro Principle (Universidad do Minho)  and Jochan Schirrwagen (Bielefeld University)
 
Η διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων με το OpenAIRE επιτρέπει στα μεταδεδομένα περιεχομένου τους να είναι ορατά και προσβάσιμα μέσω της υποδομής OpenAIRE, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις δημοσιεύσεις που γίνονται από τα πανεπιστήμια και αρχειοθετούνται στα αποθετήρια.
To webinar διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Minho (Πορτογαλία) και το Πανεπιστήμιο του Bielefeld (Γερμανία). Απευθύνεται κυρίως στους υπευθύνους αποθετηρίων (βιβλιοθηκονόμους και πληροφορικούς) ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και συναφών φορέων έρευνας που διαθέτουν ή αναπτύσσουν αποθετήριο.