Εβδομάδα ΑΠ 

Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης είναι μια διεθνής σειρά εκδηλώσεων και δράσεων η οποία πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη κάθε έτους. Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης παρέχει στα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την καθιέρωση της Ανοικτής Πρόσβασης ως του νέου τρόπου διεξαγωγής της έρευνας.  

Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016 @ΕΚΤ

Για έκτη συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετέχει στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης με θέμα “Open in Action” (24-27 Οκτωβρίου 2016).

Κεντρική εκδήλωση των δράσεων του ΕΚΤ για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016, είναι το Σεμινάριο "Η Ανοικτή Πρόσβαση στην υπηρεσία των νέων ερευνητών" το οποίο θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νέους ερευνητές και έχει ως στόχο την ενημέρωσή τους για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ (epublishing, griSSH, didakrotika.gr, αποθετήρια), καθώς και λοιπών φορέων/ υπηρεσιών (μεταξύ άλλων DOAJ, DOAB)  μέσω των οποίων δίνεται ανοικτή πρόσβαση σε σημαντικό όγκο δημοσιεύσεων και επιστημονικών δεδομένων. Ειδικότερα, το Σεμινάριο θα εστιάσει στην ενημέρωση των ερευνητών για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στην ενημέρωση και ανάδειξη των υπηρεσιών του ΕΚΤ, αλλά και λοιπών φορέων, μέσω των οποίων μπορούν να αξιοποιήσουν ανοικτά διαθέσιμο υλικό για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, αλλά και να αξιοποιήσουν τις υποδομές ανοικτής πρόσβασης για την ανάδειξη των δικών τους ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η στρογγυλή τράπεζα θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία στους ίδιους τους ερευνητές να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης, δίνοντας το έναυσμα για την ανταλλαγή απόψεων με το σύνολο των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο θα πλαισιώσει η δράση "Μάθε, Άκου, Ρώτα" που θα διεξαχθεί από 24 έως 27 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη Eπιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο ΕΙΕ. 

Περισσότερα για τη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016 @ ΕΚΤ.